P.KAŽIMÍR: Platy učiteľov vzrastú v budúcom roku o 94 eur

07.12.2012 Bratislava

Bratislava 7. decembra (TASR) - Platy učiteľov sa oproti tomuto roku zvýšia o 11,2 percenta, čo predstavuje asi 94 eur. Hrubý priemerný plat pedagóga v regionálnom školstve tak dosiahne asi 934 eur. Vyhlásil to dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"S istotou môžem potvrdiť, že jednak legislatívne predpoklady, ktoré vytvorila vláda, jednak zdroje, ktoré sú vytvorené v štátnom rozpočte, vytvoria predpoklady, aby priemerná mzda učiteľov v budúcom roku stúpla o 94 eur na 934 eur," vyhlásil Kažimír. To je podľa neho 1,1-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve v budúcom roku.

Priemerná hrubá mzda učiteľov v regionálnom školstve za tento rok je asi 840 eur. "Uvedomujem si, že sú učitelia s nižšími platmi, ale sú aj učitelia s vyššími," povedal minister financií s tým, že niektorí učitelia majú aj vyše 1000 eur. Zvýšenia platov o päť percent sa podľa neho dočkajú aj nepedagogickí zamestnanci. Tí majú priemerný plat v rozmedzí asi 450 a 500 eur.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vo štvrtok (6. 12.) vyhlásil, že priemerný hrubý plat učiteľa vzrastie asi o 50 až 60 eur. Fico podľa Kažimíra uviedol najpesimistickejšie číslo. "Ja som minister financií, vyjadrujem sa z pozície všetkých podkladov, ktoré máme jednak z ministerstva financií, aj ministerstva školstva," dodal.

Vznikne Rada pre systémové zmeny v oblasti školstva

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) informoval, že na ministerstve školstva vznikne Rada pre systémové zmeny v oblasti školstva. Čaplovič povedal, že členstvo v nej bude ponúknuté jednotlivým osobnostiam, profesným zväzom a odborníkom. "Budú im ponúknuté tieto posty a na nich záleží, či sa do tejto rady zapoja, či pomôžu riešiť tieto problémy," poznamenal minister. Čaplovič nechápe, prečo opozičné strany podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, keďže vláda podľa neho koná. Na pôde parlamentu chce opozícia vytvoriť priestor na diskusiu o zlej situácii v školstve.

Na otázku, ako prebieha diskusia vlády a školských odborárov, minister odpovedal, že šéf školských odborárov Pavel Ondek má dnes celý deň vypnutý mobil. "Takže ten kontakt nemohol byť," zhodnotil. Cez víkend sa má stretnúť v televíznej diskusii s podpredsedom zväzu Martinom Matákom.
 

Vyberte región